Aquo-kit
De Aquo-kit is een internetapplicatie voor de gegevensverwerking in de monitoringcyclus van waterkwaliteitsbeleid. Met de Aquo-kit kunnen fysisch-chemische en biologische monitoringegevens van oppervlaktewater-, grondwater- en bodemkwaliteit getoetst worden aan landelijke waterkwaliteitsnormen.
Iedereen die betrokken is bij waterbeheer kan een gratis toets-account aanvragen.
Waterbeheerders (waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat) gebruiken de Aquo-kit onder meer voor KRW-rapportages en eigen rapportagedoeleinden Daarnaast wordt de Aquo-kit gebruikt voor de inzameling en controle van gegevens voor landelijke informatieproducten, zoals de Landelijke Enquête Waterkwaliteit, de Bestrijdingsmiddelen Atlas en Stroomgebiedbeheerplannen.
De Aquo-kit is een onderdeel van het Waterkwaliteitsportaal. De Aquo-kit is gebaseerd op de Aquo-standaard, maar geen onderdeel van deze semantische standaard.
Toegang tot de Aquo-kit
Voor het gebruik van de module Toetsing is een (toets)account nodig. Waterbeheerders hebben eigen accounts om ook met de modules KRW-beoordeling en Monitoring te kunnen werken. Per waterbeheerder is er één account met toegang tot de modules KRW-beoordeling en Monitoring.
Via de Aquo-kit contactpersoon in uw organisatie kunt u een account aanvragen.
Weet u niet wie deze contactpersoon is? Of heeft u hulp of advies nodig?
Neem contact op met de Servicedesk van het Informatiehuis Water.
Aquo-kit Stappenplannen
Door de complexiteit van de wet- en regelgeving zijn details van groot belang voor een goede toetsing en andere gegevensverwerkingen. Om u te ondersteunen bij uw werkzaamheden in Aquo-kit hebben we Stappenplannen opgesteld. Ons advies is om altijd het betreffende Stappenplan te volgen als u in de Aquo-kit aan de slag gaat. Ze stellen u in staat uw werkzaamheden in de Aquo-kit efficiënt en correct uit te voeren.
Werken in de Aquo-kit
De Aquo-kit bevat drie modules:
- De module Toetsing is beschikbaar voor iedereen die meetgegevens wil toetsen aan bodem- of waterkwaliteitsnormen. In deze module kan bijvoorbeeld de zwemwatertoetsing uitgevoerd worden. Voor de bodemkwaliteitstoetsing maakt de Aquo-kit gebruik van de Bodem Toets- en Validatieservice (BoToVa(externe link)).
- De module KRW-beoordeling is voor de beoordeling van de toestand van grond- en oppervlaktewaterlichamen conform de landelijke protocollen ‘Protocol Monitoring en Toestandsbeoordeling Oppervlaktewater KRW’ en ‘Protocol toestand en trendbeoordeling grondwaterlichamen KRW’. U vindt deze protocollen op de website van de Helpdesk Water(externe link).
- De module Monitoring is voor het beheer van landelijke monitoringprogramma’s, zoals de Kaderrichtlijn Water, het Landelijke Meetnet Gewasbeschermingsmiddelen land- en tuinbouw (LM-GBM) en het Meetnet Nutriënten Landbouw Specifiek Oppervlaktewater (MNLSO).
Een toets start met het importeren van een bestand met meetgegevens. Dit bestand moet voldoen aan de Aquo-standaard. Bij een toetsing vergelijkt de Aquo-kit de geïmporteerde meetwaarden met de waterkwaliteits- of bodemkwaliteitsnormen uit de onderliggende wet- en regelgeving.
Alle details van de toetsing en andere berekeningen zijn transparant. Alle berekeningen en andere bewerkingen zijn beschreven in het Rapport Specificaties eisen en wensen Aquo-kit. Alle gegevens, zoals toetsresultaten en normen, kunnen worden geraadpleegd én geëxporteerd naar CSV-bestanden voor verdere analyse of presentatie.

Tips
- U kunt uw monitoringgegevens ook toetsen via de webservice Aquo-kit Toetsservice Waterkwaliteit. Hoe u als softwareontwikkelaar deze Toetsservice kan toepassen, leest u in de instructie Toetsservice Waterkwaliteit.
- Om kennis te maken met de uitvoer van een chemische toetsing in Aquo-kit zijn er twee csv-voorbeeldbestanden beschikbaar: voorbeeldset meetwaarden chemie, inclusief toelichting, en voorbeeldset meetpunten chemie.
Om u te ondersteunen organiseren wij regelmatig een Aquo-kit Introductiecursus.
Informatiedocumenten Aquo-kit
Document download informatie:
- Een pdf-bestand kunt u openen in verschillende PDF-lezers, zoals Adobe Reader.
Onze Servicedesk staat voor u klaar
Heeft u een vraag? Of heeft u ondersteuning nodig?
Neem contact op met de Servicedesk van het Informatiehuis Water!