Toekomstbestendige Beheeromgeving voor Waterkwaliteits- en Waterveiligheidsportaal

Eind 2024 vonden er drie grote verhuizingen plaats in de digitale watersector. De meeste mensen zullen er niets van gemerkt hebben en dat is goed! Maar voor de hieraan samenwerkende partijen – het team Informatiebeheer van het Informatiehuis Water en het team Watermanagement van Rijkswaterstaat – waren het grote en complexe operaties. We hebben het over de verhuizing van de hosting en het technisch applicatiebeheer van het Waterkwaliteitsportaal, de Aquo-kit en het Waterveiligheidsportaal naar Rijkswaterstaat. Daar zullen ze op een uniforme manier beheerd worden volgens hoge kwaliteitsstandaarden. Menno Jacobsen is de applicatiemanager die dit proces coördineerde. Zo’n traject uitvoeren als je net nieuw in dienst bent, is best een uitdaging!

Vernieuwing en verhuizing Waterkwaliteitsportaal, Aquo-kit en Waterveiligheidsportaal

Sinds 2022 wordt door het Informatiehuis Water gewerkt aan de vernieuwing van het Waterkwaliteitsportaal. In januari 2025 leverde dat de eerste, voor gebruikers zichtbare resultaten op: de Kaartviewer en de module Download Data. In de periode die daaraan voorafging werd – buiten het zicht van de eindgebruikers - hard gewerkt aan de realisatie van een stevig, toekomstbestendig fundament en aan de integratie van de Aquo-kit als module in het Waterkwaliteitsportaal.

Het Waterveiligheidsportaal is in 2023 onder leiding van het Informatiehuis Water technisch geüpdatet en functioneel geactualiseerd. Dit is gedaan om het portaal te laten aansluiten op het vernieuwde instrumentarium voor de 2e beoordelingsronde (LBO-2) die in 2023 van start ging. Op 1 mei 2024 werd het vernieuwde, toekomstbestendige Waterveiligheidsportaal in gebruik genomen.

Eind 2024 werd de hosting, het technisch applicatiebeheer en de coördinatie van de doorontwikkeling van het Waterkwaliteitsportaal, de module Aquo-kit én het Waterveiligheidsportaal ‘verhuisd’ van een externe provider naar Rijkswaterstaat.

Die operaties werden gecoördineerd door Menno Jacobsen. Hij trad op 1 april 2024 in dienst bij Rijkswaterstaat. Hij bracht bijna 35 jaar ervaring met zich mee, opgedaan als systeembeheerder bij Enerpac, een wereldwijd werkend, Amerikaans bedrijf. Menno was hier verantwoordelijk voor het beheer en de gebruikersondersteuning van ca. 12 Europese vestigingen met ca. 600 werkplekken. Ook de opzet van de infrastructuur van nieuwe vestigingen en integratie bij overnames, had hij onder zijn hoede. Niet zo vreemd dus dat Menno vanaf zijn eerste dag bij Rijkswaterstaat aan de slag mocht als coördinator van de verhuizing van het Waterkwaliteitsportaal, de Aquo-kit en het Waterveiligheidsportaal.

Menno Jacobsen Applicatie Manager Watermanagement Rijkswaterstaat

Menno vertelt: “Ondanks al die ervaring moest ik wel wennen aan de overgang van een commercieel bedrijf naar een grote overheidsorganisatie. De processen lopen anders, de prioriteiten liggen anders, er gaat meer via-via en langs veel meer schijven. Ik was altijd gewend om heel veel zelf te doen, nu ben ik afhankelijker van anderen. Dat is soms best lastig.” 

Menno, die zelf spreekt van een ‘inhuizing bij Rijkswaterstaat’, merkte overigens al snel dat hij niet als enige hoefde te wennen. “Ik heb niet het gevoel gehad dat ik op een rijdende trein moest zien te springen,” vertelt hij. “Ik ben geweldig ingewerkt door mijn collega Stefan van Haaften en vervolgens moesten we eigenlijk allemaal, als samenwerkende partijen, elkaar leren kennen en op zoek naar een goede werkvorm. Dat werd vergemakkelijkt door de fijne collega’s binnen Rijkswaterstaat van onder meer ons Technisch Applicatie Beheerteam. En ook de samenwerking met de mensen van het Informatiehuis Water en van Carapax IT (de partij die de doorontwikkeling van het WKP en WVP verzorgt) is erg prettig en gaat in een informele sfeer. Daardoor blijven de processen soepel lopen, is er begrip voor wijzigingen in de planning en blijven we gezamenlijk voortgang boeken.”

Toekomstbestendige beheeromgeving

Het Informatiehuis Water streeft ernaar om waterbeheerders en beleidsmakers te ontzorgen bij het uitwisselen van waterinformatie. De verhuizing van het Waterkwaliteitsportaal, Aquo-kit en het Waterveiligheidsportaal naar Rijkswaterstaat past in die missie. Want ook al lijkt het alsof gebruikers er niet zoveel van merken, indirect is dat wel zo. Menno: “Die systemen zijn bij Rijkswaterstaat in goede handen. Wij geven veel en op kwalitatief hoog niveau aandacht aan informatiebeveiliging. We zorgen voor life cycle management. De hosting is op orde; we hebben alles dubbel (redundant) uitgevoerd. Kortom, ik denk dat wij met de overname van de hosting en het technisch applicatiebeheer deze systemen een solide thuisbasis hebben gegeven.”

De rol van het Informatiehuis Water verandert niet

Met de verhuizing van het technisch applicatiebeheer verandert er niets aan de rol van het Informatiehuis Water. Met het vernieuwde, toekomstbestendige Waterkwaliteitsportaal kan het Informatiehuis Water de waterbeheerders en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook de komende jaren goed blijven ondersteunen bij hun beleidsontwikkelingen en bij rapportageverplichtingen richting de Europese Unie. En met het vernieuwde Waterveiligheidsportaal kunnen keringbeheerders weer op een eenduidige manier informatie uit de beoordeling van primaire waterkeringen verwerken tot voorstellen voor versterking van waterkeringen en rapporteren aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Wat staat er nog op de planning?

Menno: “Ik verheug me erop dat alles nog soepeler gaat lopen en het doorontwikkelen makkelijker wordt. Dat we allemaal nog meer tevreden zijn. Dat we ook komend jaar op elkaar aan kunnen en weer mooie dingen kunnen realiseren. In een ontwikkeltraject moet er veel afgestemd worden met veel mensen. Als die afstemming nog sneller en efficiënter gaat lopen, kun je nieuwe functionaliteit ook gemakkelijker uitrollen; iets waar de eindgebruiker profijt van heeft.”

Als coördinator werkt Menno daarom graag met ‘sprints’. Een sprint is een afgebakende tijdsperiode waarbinnen teamleden (bijvoorbeeld de Product Owner en ontwikkelaars) werken aan een specifiek op te leveren (deel)product. “Met die werkwijze kun je nieuwe functionaliteit relatief snel in productie brengen,” zegt Menno. “Voor het Waterkwaliteitsportaal staat nu een Kaderrichtlijn Water-dashboard op de planning en gegevensuitwisseling via de Digitale Delta API. Zodra die live gaan, hebben weer een mijlpaal te pakken!”