KRW-bestanden beschikbaar via Nationaal Georegister
Het Nationaal Georegister is DE vindplaats van geo-informatie van Nederland. Op een eenvoudige manier kunnen datasets in een kaartviewer worden bekeken of gedownload. Sinds eind augustus worden ook de landelijke KRW-bestanden door het Informatiehuis Water beschikbaar gesteld via het Nationaal Georegister, geheel volgens de eisen van de INSPIRE-richtlijn!
De Nederlands waterbeheerders zijn verantwoordelijk voor een deel van de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water. Zij moeten zorgen voor chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater en zij moeten daarover rapporteren aan de Europese Unie. De data die zij hiervoor verzamelen moeten zij bovendien toegankelijk maken volgens de INSPIRE-richtlijn. Deze ‘Richtlijn inzake Infrastructuur voor Ruimtelijke Informatie in de Europese Gemeenschap’ uit 2007 verplicht overheidsinstanties in de EU tot het delen van milieugegevens in het ruimtelijke domein.
Het Informatiehuis Water ondersteunt de waterbeheerders bij het voldoen aan deze verplichtingen door de benodigde data te verzamelen en samen te voegen tot bestanden die een landelijk beeld geven. Deze zogenoemde ‘KRW-bestanden’ zijn sinds eind augustus beschikbaar via het Nationaal Georegister. Het gaat daarbij om 7 bestanden:
- KRW Stroomgebiedsdistricten
- KRW Deelstroomgebiedsdistricten
- KRW Oppervlaktewaterlichamen (lijn/vlak)
- KRW Grondwaterlichamen
- KRW Monitoringlocaties
- KRW Beschermde Gebieden – Drinkwateronttrekking
- KRW Beschermde Gebieden – Schelpdierwater
Deze bestanden zijn onderdeel van de Europese KRW-rapportage en daarmee prioritaire datasets voor de INSPIRE-richtlijn. Ze voldoen aan de eisen die de INSPIRE-richtlijn stelt aan de inhoud van de datasets (dataspecificatie), aan de manier waarop de dataset beschreven is (metadata) en hoe de dataset ontsloten moet worden (technisch).
Tot eind augustus konden de bestanden alleen gedownload worden als shapefile vanuit het Waterkwaliteitsportaal. Door ze beschikbaar te maken via Nationaal Georegister zijn ze veel beter vindbaar geworden en door te voldoen aan de INSPIRE-richtlijn ook beter bruikbaar! Geo-experts kunnen de bestanden downloaden en ze gebruiken binnen hun eigen organisatie. En beleidsmedewerkers of andere geïnteresseerden kunnen de bestanden op een kaart bekijken.
De datasets zullen minimaal 1x per jaar worden geactualiseerd.