Van laborant tot dataspecialist
Van een bachelor life sciences via een master plant biology naar een traineeship als dataspecialist… de carrière van Peter de Rooij (30 jaar) gaat langs een mooie route met boeiende onderwerpen. Sinds september 2021 is hij werkzaam in het team Functioneel Beheer van het Informatiehuis Water. “Kijk verder dan je neus lang is”, adviseert hij studenten die op zoek zijn naar een baan buiten de academische wereld. “Er is meer mogelijk dan je denkt!”
Peter is opgegroeid in de Betuwe en studeerde in Utrecht, waar hij daarna ook werkte als laborant. Voor zijn master Plantenbiologie onderzocht hij de interactie tussen bacteriën en schimmels en de wortels van planten. Het doel van dergelijk onderzoek is vast te stellen welke planten goede bacteriën en schimmels met zich meedragen. Belangrijk om te weten als je bijvoorbeeld planten die als voedsel kunnen dienen, zoals aardappelen, wilt verbouwen in grond die niet heel voedzaam is, bijvoorbeeld in Afrika. Ondanks het waardevolle karakter van zijn werk wist hij na een jaar in het laboratorium dat hij dat niet wilde voortzetten. “De werkdruk is hoog en de academische wereld is erg competitief”, vertelt Peter, “en bovendien zijn er in een laboratorium voortdurend gezondheidsrisico’s. Soms is het nou eenmaal nodig te werken met gevaarlijke bacteriën of stoffen, zoals tyfusbacteriën of chloorgas. Eén klein foutje en je kunt ziek worden. Dat risico wilde ik niet meer lopen.”
Op zoek naar een andere baan schreef hij zich in bij een jong en nieuw bureau voor traineeships. Daarbij gaf hij aan dat hij geïnteresseerd is in waterkwaliteit. Die interesse is geen toeval. Toen Peter 3 jaar was, woonde hij met zijn ouders in de uiterwaarden bij Vianen. In 1995 liepen die vol en overstroomde hun huis. Het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden speelde een belangrijke rol in de redding van de familie en bouwde bovendien een dijk ter bescherming. De impact van deze belevenis was groot en voedde het bewustzijn dat goed waterbeheer essentieel is voor ieders veiligheid. Dat, gecombineerd met zijn interesse in het werken met computers én het oplossen van puzzels, bracht Peter bij het Informatiehuis Water.
En daar heeft hij het enorm naar zijn zin. “Toen ik hier kwam, had ik natuurlijk helemaal geen achtergrondkennis”, vertelt Peter enthousiast, “en geen kennis van bijvoorbeeld programmeertalen. Maar het grappige is dat als je over passende vaardigheden beschikt, dat gebrek aan kennis geen belemmering hoeft te zijn. Onderzoeken en het werken met data zit natuurlijk ‘in mijn bloed’ en dat kan ik hier maximaal doen. Net als puzzels oplossen, ook al heten het hier dan vraagstukken. Momenteel onderzoek ik bijvoorbeeld hoe gegevensvalidatie geautomatiseerd kan worden en hoe de kwaliteit van de data in de Aquo-kit verbeterd kan worden.”
In het jaar dat Peter bij het Informatiehuis Werkt, heeft hij dan ook enorm veel geleerd. “Dankzij fijne en kundige collega’s heb ik me nu al enorm kunnen ontwikkelen,” zegt Peter tevreden. “Ik ben blij dat ik deze keus heb gemaakt.”
Werken bij het Informatiehuis Water
Ben jij ook geïnteresseerd om bij het Informatiehuis Water te werken? Geregeld zoeken wij mensen die ons programmateam kunnen versterken. Openstaande vacatures vind je op onze website. Ze worden ook gepubliceerd bij onze partners; de waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat.