Puzzelen met de Aquo-standaard

Emmely Koornstra (26 jaar) werkt sinds 1 november 2021 bij het Informatiehuis Water als trainee informatieanalist. Met veel enthousiasme vertelt ze over de Aquo-standaard, waar ze een belangrijke bijdrage aan levert. Niemand, zij zelf ook niet, had verwacht dat datamanagement en informatieanalyse haar bestemming zou zijn. Maar zoals ze zelf zegt: “Alles komt goed, als je maar een kans krijgt.”

Emmely komt uit Capelle aan de IJssel. Ze studeerde 5 jaar egyptologie in Leiden. Egyptologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de studie van het Oude Egypte. De egyptologie omvat verschillende disciplines of onderzoeksmethoden, waaronder taalkunde, geschiedenis en archeologie. Niet direct iets waarmee je bij het Informatiehuis Water in Amersfoort terecht denkt te komen…..

“Egyptologie was mijn droomstudie toen ik jonger was”, vertelt Emmely, “maar naarmate de studie vorderde kwam ik erachter dat het voor mij niet realistisch was om hier verder mee te gaan op een professionele basis. Er zijn namelijk maar zo weinig werkplekken. Na vijf jaar studeren wist ik bovendien ik niet verder wilde in de academische wereld, maar mezelf wilde ontwikkelen in een ander werkveld. Toen kwam ik datamanagement en informatieanalyse op het spoor. Dat sprak me enorm aan en heeft raakvlakken met wat ik leuk vond aan mijn studie; data verzamelen om onderzoek te kunnen doen.”

Met die vaststelling ben je natuurlijk nog geen informatieanalist. Wat je dán nodig hebt, is een kans. En die kreeg Emmely. Ze schreef een sollicitatiebrief aan DataTalent, een relatief nieuw bureau voor traineeships. En tot haar eigen verrassing leidde dat tot een tweejarige opdracht bij het Informatiehuis Water. Emmely: “Echt geweldig dat ik deze kans kreeg, want dat lag niet heel erg voor de hand met mijn studieachtergrond. Vaak wordt dan gedacht dat iemand een heel beperkte interesse heeft. Maar ik ben aangenomen op basis van vaardigheden en competenties.” Inmiddels is Emmely druk in de weer met verschillende cursussen én doet zij waardevolle praktijkervaring op.

Bij het Informatiehuis Water houdt zij zich bezig met het beheer van de Aquo-standaard, met name datakwaliteit, data-analyse en modelleren. “Daarbij breng je in informatiemodellen in kaart hoe concepten zich tot elkaar verhouden,” vertelt Emmely, “bijvoorbeeld ‘ieder watersysteem heeft een bodem en oever’. De relaties van al die concepten breng je bij elkaar in modellen. Je doet onderzoek en lost vervolgens puzzels op en dat vind ik allemaal leuk om te doen!”

foto van Emmely Koornstra
Emmely Koornstra

Emmely voelt zich dan ook helemaal op haar plek bij het Informatiehuis Water. “De Aquo-standaard is een oneindige puzzel,” zegt ze, “die voortdurend verandert. Die voortdurend móét veranderen omdat de buitenwereld verandert. Ik wil me daar voorlopig graag mee bezig houden. En ik wil bovendien bijdragen aan de verbetering van de informatievoorziening óver de Aquo-standaard.”

In haar vrije tijd mag Emmely graag tekenen, vooral vogels. En ze verzamelt antiek en is geïnteresseerd in de geschiedenis van de eind 19e/begin 20e eeuw, met name de Eerste Wereldoorlog. Als het mooi weer is, gaat ze wandelen en bezoekt ze musea en antiquariaten. En de egyptologie? “De interesse is gebleven en soms ben ik er nog mee bezig,” lacht ze, “hier en daar een hiërogliefen-tekstje vertalen. Het leuk als hobby!”

Werken bij het Informatiehuis Water

Ben jij ook geïnteresseerd om bij het Informatiehuis Water te werken? Geregeld zoeken wij mensen die ons programmateam kunnen versterken. Openstaande vacatures vind je op onze website. Ze worden ook gepubliceerd bij onze partners; de waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat.