Lida de Vent is sinds 1 februari als specialistisch adviseur Aquo-standaard werkzaam binnen het Aquo-team. Parttime, naast haar werk bij AQUON, een laboratorium dat gespecialiseerd is in watergerelateerd onderzoek. In een team dat voor een groot deel bestaat uit collega’s die door Rijkswaterstaat en de waterschappen bij het Informatiehuis Water zijn gedetacheerd, brengt Lida een andere blik op de Aquo-standaard mee.

Lida is al lange tijd werkzaam in de watersector. Zij is 36 jaar geleden bij Waterschap De Dommel begonnen en kwam na een reorganisatie bij AQUON terecht. Daar is zij senior analist Metalen en werkt zij met een team van 8 mensen. Lida: “Wij analyseren metalen in allerlei soorten water-, bodem- en slibmonsters, van oppervlaktewater, monsters van zuiveringen tot afvalwater van bedrijven. Tot een paar jaar geleden zat ik zelf ook nog regelmatig op het lab, maar tegenwoordig nauwelijks meer. Ik ben nu meer de vraagbaak die zorgt dat alles lekker loopt.”
Specifieke kennis van chemie was binnen het Aquo-team niet meer aanwezig. Die kennis en haar achtergrond in analyse en onderzoek maakt Lida’s inbreng waardevol. Ze kijkt daardoor vanuit een andere invalshoek naar de Aquo-standaard en beschikt bovendien over een netwerk waar relevante informatie ‘gehaald’ kan worden.

Wat doet specialistisch adviseur?

Lida is medeverantwoordelijk voor de beoordeling van wijzigingsvoorstellen en dan vooral de aanvragen over chemische stoffen. Lida: “Wat voor mij helemaal nieuw is, is het rechtstreekse contact met klanten. Een laboratorium is best sterk naar binnen gericht, terwijl ik nu juist heel veel aan het bellen ben met externe gebruikers. De ene keer om uit te leggen hoe iemand een Excel formulier moet invullen, de andere keer om meer inzicht te krijgen in de werkelijke behoefte of om uit te leggen waarom een aanvraag niet gehonoreerd kan worden.” Samen met de collega's van het Aquo-team zorgt Lida er zo voor dat wijzigingen correct in de Aquo-standaard worden opgenomen.

Learning by doing

Werken bij het Aquo-team is wel even wennen. “AQUON is echt een heel andere organisatie dan het Informatiehuis Water,” vertelt Lida. “In 2011 bestond AQUON nog uit 5 laboratoriumlocaties die direct aan waterschappen verbonden waren. Inmiddels zijn die samengevoegd tot 2 (volgend jaar 1) en maken 9 waterschappen gebruik van onze diensten. Gelijktijdig zijn we enorm gegroeid tot meer dan 200 medewerkers, waarvan ongeveer 80 analisten en daarnaast steeds meer databeheerders.”

En ook de manier van werken is heel anders. “Het Informatiehuis Water is heel volwassen,” zegt Lida, “en bij AQUON weet ik natuurlijk precies hoe dingen gaan. Hier heb ik echt het gevoel dat ik alles opnieuw aan het leren ben. De eerste maanden was wennen, maar het is fijn om andere kennis binnen te brengen. Ik was overigens niet helemaal onbekend met de Aquo-standaard. Binnen ons laboratorium heb ik het Laboratorium Informatie Management Systeem (LIMS) mee helpen inrichten t.b.v. data binnen het laboratorium en uitwisseling van data met waterschappen waarvoor we parameternamen uit de Aquo-standaard hebben gebruikt.”

Lida werd door haar leidinggevende op de functie bij het Informatiehuis Water geattendeerd. “Net iets voor jou, zei hij, en daar kon ik me wel iets bij voorstellen. Dus ben ik een dagje mee gaan lopen om te kijken of ik het leuk zou kunnen gaan vinden. Want werken met data kan natuurlijk ook best taai zijn. Maar de kennismaking was voldoende om het te willen gaan proberen! Nu ik een poosje meeloop, moet ik ook zeggen dat ik verbaasd ben hoeveel de Aquo-standaard gebruikt wordt en hoe breed het is. Laatst kwamen de ‘kunstwerken’ langs, die ken ik als een schilderij maar dat bleken een brug of een dijk te zijn!”

Lida is ook medeverantwoordelijk voor de organisatie van de expertgroep Chemie en de technische werkgroep Aquo, waarin zij de rol van secretaris vervult. Samen met de werkgroepleden zorgt zij ervoor dat (met name) chemische stoffen en analyses op de juiste manier volgens de Aquo-standaard kunnen worden uitgewisseld. “Van daaruit zie ik ook wel de winst die nog te behalen is bij AQUON,” zegt Lida. “AQUON is beperkt bezig met de Aquo-standaard. Er zijn een aantal gebruikers, er zit een persoon bij een technische werkgroep, maar niemand bij een expertgroep, dus daarin zouden we actiever kunnen worden. Maar gelukkig zie ik wel klanten van AQUON vanuit de waterschappen in de expertgroepen. Het is goed om te zien dat er binnen de watersector steeds meer samenwerking, verbinding en uitwisseling plaatsvindt!”

Foto van Lida de Vent
Lida de Vent - Specialistisch adviseur Aquo Standaard

Werken bij het Informatiehuis Water

Heb jij ook interesse om bij het Informatiehuis Water te werken? Geregeld zoeken wij mensen die ons programmateam kunnen versterken. Openstaande vacatures vind je op onze website. Ze worden ook gepubliceerd bij onze partners; de waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat.