Slim Watermanagement is gericht op het beter benutten van het huidige water(systeem) door de samenwerking in het operationele waterbeheer verder te versterken. Uitgangspunt is dat beheergrenzen geen belemmering vormen in het operationeel waterbeheer.

Informatievoorziening Slim Watermanagement - IV Slim WM

Slim Watermanagement is een maatregel van het Deltaprogramma Zoetwater die de waterschappen en Rijkswaterstaat gezamenlijk uitvoeren. Om waterbeheerders te ondersteunen bij beheergrensoverstijgend operationeel waterbeheer wordt een Informatievoorziening Slim Watermanagement ontwikkeld (IV Slim WM). Het Informatiehuis Water is mede-auteur van de Globale Architectuurschets voor de te ontwikkelen Informatievoorziening IV Slim WM.

Quick scan

In 2023 is een Quick Scan bij de waterschappen gestart. Het doel is om informatie op te halen over de informatie die moet worden uitgewisseld met behulp van de Informatievoorziening Slim Watermanagement ontwikkeld. De Quick Scan bestaat uit een vragenlijst en een fysiek bezoek bij het waterschap. De 1e fase van de Quick Scan wordt bij 13 waterschappen worden uitgevoerd en in april 2024 afgerond. Daarna volgen de overige 8 waterschappen. 

FAIR-principes

FAIR staat voor: findability, accessibility, interoperability, and reusability. Ofwel, de vindbaarheid, toegankelijkheid, uitwisselbaarheid en herbruikbaarheid van data.

Het Informatiehuis Water zorgt ervoor dat deze principes in de watersector worden ondersteund. Door gebruik te maken van de FAIR-principes maken we het elkaar makkelijker om bij elkaars data te komen.

In de pilot ‘Informatieschermen Droogte en Wateroverlast (D&W) Amsterdam-Rijnkanaal en Noordzeekanaal’, onderdeel van het programma Slim Watermanagement, zijn brongegevens van waterschappen volgens de FAIR-principes beschikbaar gemaakt. Uit de pilot bleek dat FAIR haalbaar is en dat standaarden (zoals de Aquo-standaard) belangrijk en essentieel zijn bij de informatie-uitwisseling.

Lees ook: